UGent mee in ontwikkeling sensoren voor versheid voeding

13 januari 2014

Innovatiepijler: Transformatie door innovatie

Nog even en sensoren in voedselverpakkingen vertellen ons accuraat hoe vers en eetbaar het product nog is. Dat is alvast de opzet van een nieuw project van enkele Vlaamse onderzoeksinstellingen, onder wie de UGent.

De houdbaarheidsetiketten op voedselverpakkingen zijn stilaan achterhaald. Niet alleen zijn indicaties als 'ten minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot' vaak verwarrend, ze houden ook rekening met een grote veiligheidsmarge. Voedingsbedrijven willen een minimaal risico lopen. Maar daardoor belanden sommige producten, die eigenlijk nog eetbaar zijn, onnodig in de vuilnisbak.

Infraroodlezer

Daarom starten onderzoekers, onder meer verbonden aan de UGent, met een nieuw project om klassieke etiketten in de toekomst te vervangen door optische sensoren. "Geen elektronica, maar fotonica", legt Benedikt Sas van Food2know (UGent) uit. Minuscule chips die veel accurater en in realtime de kwaliteit en versheid van verse vis of vlees kunnen aanduiden. "Die producten ontwikkelen op een bepaald moment schadelijke bacterien en stellen geurcomponenten vrij. Moleculen op de sensoren ageren op die vluchtige componenten. Als de componenten evolueren, verandert ook het signaal." Via een infraroodlezer kan de info van de sensoren makkelijk worden uitgelezen. Zowel warenhuizen als consumenten zouden op die manier de kwaliteit- en versheidsstatus van het verpakte voedingsmiddel continu kunnen opvolgen. Het project is zo pas goedgekeurd door het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie, zal zo'n 2 miljoen euro kosten en zo'n 4 jaar duren. "De bedoeling is onder meer om voedselverspilling terug te dringen", zegt Sas. Volgens EU-cijfers wordt er nu zo'n 30 tot 50 procent van het voedsel verspild.

 

Bron: De Persgroep Publishing