Vlaamse diepvriesindustrie houdt ecologische voetafdruk laag

20 augustus 2013

Economische pijler: Fabriek van de toekomst

foto erwten

Terwijl onze supermarkten importgroenten uit den verren vreemde aanvoeren, vriest Belgie zijn eigen boontjes, spinazie en erwten in, om er heel Europa mee te bevoorraden. 'Machines, daar zijn wij goed in,' zegt Bernard Haspeslagh, diepvriesgroenteproducent in Ardooie.

Bernard Haspeslagh heeft een tunnel waar een wind van min veertig graden waait. Honderdduizenden erwten rollen erdoor op een band, dansend in de vrieskou. In enkele seconden zijn ze bevroren en klaar om naar een gigantisch diepvriesmagazijn te gaan.

'Invriezen gaat snel in de industrie, omdat je zo kunt vermijden dat zich grote ijskristallen vormen in de groente', zegt Haspeslagh. 'Hoe kleiner de kristallen, hoe beter de kwaliteit behouden blijft. Ooit waren hier in de regio van Roeselare vijftien diepvriesbedrijven, nu zijn het er nog negen. Wij met Ardo zijn het grootste.' Ardo, het bedrijf dat Haspeslaghs vader in 1977 stichtte en heeft intussen fabrieken verspreid over heel West-Europa. 76 soorten groenten heeft het bedrijf in de aanbieding voor horeca, industrie en supermarkten in Europa, Amerika en zelfs Australie. 'Erwten zijn nog altijd het grootste product.'

In juli moeten in Ardooie 1.500 hectare worden ingevroren. Dag en nacht rijden vrachtwagens aan met verse oogst. 'Kijk hoe ze binnenkomen: er zitten nog amper peulen tussen. Daarvoor zorgen onze oogstmachines: met hun pluktrommels trekken ze de akker kaal, met hun dorstrommel slaan ze de peulen open.'

Bij de ingang van de fabriek gaan de erwten door een tweede reeks zeefsystemen, om ten slotte, uitgespreid op een lopende band, door een hoogtechnologische kleursorteerder te gaan. 'In de machine hangen camera's die elke afwijking in kleur lokaliseren, zodat een luchtpijpje de onzuiverheden van de band kan blazen. Daarna zijn er alleen nog nette groene erwten, die door een bad met warm water worden gedreven: het blancheren. Door te blancheren leggen we de bacterien stil, maar ook de enzymen van de groenten. Die enzymen zijn essentieel voor het groeiproces, maar zodra een groente geoogst is, zetten ze het verval in gang.

Vriesvers

Vriesvers, zo heten diepvriesgroenten bij Ardo. Haspeslagh vindt dat zijn product een beter imago verdient. 'Mensen zien diepvriesgroenten als een plan B, en de Belgische vraag ernaar stagneert. Hoewel ze veel voordelen hebben. Ze zijn de helft goedkoper, toch als je kijkt naar de gemiddelde prijs voor een heel jaar. Voor die prijs krijg je een smaakvolle groente, waar alle vitaminen nog in zitten.'

Doorgaans doet het eindresultaat volgens diverse studies niet onder voor de verse groenten die we in de supermarkt kopen. Die zijn immers minstens enkele dagen onderweg eer ze op ons bord liggen, en in die tijd verliezen ze ook veel van hun gezondheidswaarde - en hun smaak.

Verspilling

In het volautomatische magazijn van het bedrijf staan de diepvriesvoorraden opgestapeld bij 22 graden onder nul. Ardo verbruikt evenveel elektriciteit als vijftienduizend gezinnen. 'Maar een kwart van die elektriciteit produceren we sinds vorig jaar zelf, door het oogst- en productieafval te vergisten. En je zou ons verbruik eens moeten vergelijken met de energie die nodig is voor de andere groenten die je buiten hun seizoen koopt: de ingevlogen boontjes of de paprika's uit verwarmde serres.'

Die vergelijking maakte het Nederlandse studiebureau Blonk enkele jaren geleden voor spinazie en boontjes. In beide gevallen bleek de diepvriesversie (net als de conservenindustrie) relatief goed te scoren wat energieverbruik en milieu-impact betreft, veel beter dan de groenten die met het vliegtuig worden aangevoerd uit Afrika en ook merkelijk beter dan de inlandse groenten die in een verwarmde kas worden gekweekt. Alleen verse seizoensgroenten bleken een slimmere keuze.

'En bovendien verspilt de diepvriesindustrie veel minder. Wij hebben ongeveer een procent oogstverlies, in de versmarkt is dat dertig tot veertig procent.'

Diepvries of Kenia

Diepvries is crisisbestendig: 'We zijn nog altijd de grootste diepvriesgroenteproducent van Europa. Arbeid is hier duur, dat klopt, maar we zitten aan de bron van de technologische vernieuwing. Die sorteermachine die je net zag is technologie van het Leuvense bedrijf Best: topklasse. En voor de koeltechniek hebben we hier in Roeselare het gespecialiseerde bedrijf SKT. Dat geeft ons een voorsprong op de concurrentie. Al krijg je op termijn natuurlijk het probleem dat die concurrentie onze technologie kopieert.'

 

 

Bron: Corelio