Unieke spinmachine eerste resultaat van West-Vlaamse "Fabriek voor de Toekomst"

24 oktober 2013

Economische pijler: Fabriek van de toekomst

West-Vlaanderen lanceert woensdag de eerste "Fabriek voor de Toekomst", maar met een unieke spinlijn is het eerste resultaat al een feit. De "Spin Master" werd woensdag voorgesteld in het Vlaams Kunststofcentrum in Kortrijk.
 
De zogenaamde"Spin Master" kan tot 3.500 meter garen per minuut produceren. De firma's Centexbel en Devan Chemicals trokken er samen een half miljard euro voor uit. De "Spin Master" zal onder meer dienen om innovaties op het gebied van vezelfunctionalisering sneller op de markt te brengen, maar het is de bedoeling dat andere bedrijven de "Spin Master" ook als testbasis kunnen gebruiken om garen te maken op basis van polymeren, de grondstof voor plastics. Ook opleidings- en kenniscentra en onderwijsinstellingen zullen kunnen profiteren van
de "Spin Master".
 
West-Vlaanderen koos in het kader van het Nieuw Industrieel Beleid van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) om clusters te creeren waarin de provincie een toonaangevende rol speelt, namelijk nieuwe materialen, voeding en blue energy. De cluster "Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen" is een eerste realisatie. Deze Fabriek is gericht op de kunststoffen -, textiel- en designindustrie, als verlengstuk op de rijke textielindustrie in Zuid-West-Vlaanderen.