Umicore Hoboken doet duurzame investering van 100 mio euro

24 oktober 2013

Economische pijler: Fabriek van de toekomst

gebouw Umicore Hoboken

Umicore maakt vandaag bekend dat het 100 miljoen euro wil investeren in haar site te Hoboken. De bedoeling is om de capaciteit voor de recyclage van edelmetalen met 40% te verhogen. Na de investeringen zou de site in Hoboken een capaciteit van ongeveer 500.000 ton per jaar halen. Het bedrijf heeft de nodige vergunningen aangevraagd. Umicore hoopt de uitbreiding tegen 2016 rond te hebben. "Met zijn aankondiging dat het 100 miljoen euro wil investeren in de site te Hoboken, toont Umicore aan dat het Nieuw Industrieel Ondernemen in Vlaanderen zijn plaats heeft", aldus minister-president Peeters.

Met haar Nieuw Industrieel Beleid wordt Vlaanderen meer en meer een van de vooraanstaande regio's voor dit nieuwe ondernemen: steeds toenemende innovatie-inspanningen en een duurzaam beleid gericht op de creatie van fabriek van de toekomst.

Minister-president Peeters: "De Umicore-plant in Hoboken is hiervan een goed voorbeeld, met een beleid gericht op het sluiten van de grondstoffen- en materialenketens. Dat Vlaanderen met zijn materialenprogramma, een transitie waar we met Vlaanderen in Actie al jaren op inzetten, een wereldleider is in het omzetten van afvalstromen in grondstoffen voor nieuwe producten, is hier zeker niet vreemd aan. Deze investering betekent namelijk ook een verderzetting van Umicore's inzet inzake milieuprestaties."

Het is dankzij deze investeringen dat Vlaanderen de nieuwe economische groei snel kan ombuigen in een nieuwe welvaart. De positieve signalen zijn er reeds: er is de prognose van 1,1% groei in 2014, en het consumenten- en ondernemersvertrouwen bevinden zich op het hoogste niveau in 2 jaar tijd.

"Na de aankondiging vorige week van de creatie van 500 banen door Nike in Ham, is ook de bekendmaking van deze investering - dag op dag 1 jaar nadat de directie van Ford Genk de intentie tot sluiting aankondigde - een positief geluid dat duurzame jobs kan creeren in Vlaanderen", besluit minister-president Peeters.