Skyman international wordt Fabriek van de Toekomst met de hulp van SIRRIS

6 oktober 2013

Economische pijler: Fabriek van de toekomst

Sky Man International is wereldspeler in ondermeer de ontwikkeling en fabricage van onderhoudskooien voor hoogbouw en andere moeilijk bereikbare plaatsen, zoals windturbines. Het ontwikkelde daarvoor een speciale aandrijving. Uitdaging hierbij was om een veilige en robuuste oplossing te vinden die zo weinig mogelijke slijtage aan de stalen ophangkabel veroorzaakt. Voor de materiaalkeuze van de aandrukring deed Sky Man International beroep op Sirris.

Windturbines staan  bloot aan vele vaak extreme condities (bijvoorbeeld op zee, op plaatsen met extreem koude of hete temperaturen). Het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het ontwerpen en testen van de kooien. Sky Man International liet daarom als eerste specifieke functionele testen bij extreme temperaturen uitvoeren. Ook hiervoor kon het terecht bij Sirris, dat via het OWI-Lab over de grootste klimaatkamer van Europa beschikt. Deze klimaatkamer is gebouwd om allerlei componenten te testen in het brede domein van windenergie, varierend van transformatoren, tandwielkasten tot onderhoudskooien. De klimaatkamer werd in september 2012 ingehuldigd door minister-president Kris Peeters en wordt sindsdien intensief gebruikt door Vlaamse en internationale bedrijven.

Door een functionele opstelling in de klimaatkamer  bij extreme temperaturen te testen, kreeg Sky Man International zicht op het gedrag en de correcte werking van het aandrijfmechanisme. De testrapporten maken het bovendien mogelijk het correct functioneren ervan bij extreme temperaturen ook te documenteren en te bewijzen aan de klanten.

Sky Man International werkt momenteel overigens ook samen met Sirris aan het optimaliseren van de productieorganisatie en het voorraadbeheer: men  voert nu efficientere methodes in om de systemen te leveren. Een optimale organisatie van de productie is essentieel: zitten er bijvoorbeeld foute halffabricaten in de voorraad, dan blokkeert het productie- en leveringsproces. Na een eerste doorlichting bleek de werking binnen de productie nodeloos gecompliceerd. Zowel de verdelers als de engineering zijn gebaat bij een eenvoudige prijslijst van onderdelen. Zo begrijpen zij het product en het assemblageproces beter.

Sirris introduceerde 'Quick Response Manufacturing' (QRM) bij Sky Man International, een uit de VS afkomstige strategie gericht op het radicaal reduceren van de doorlooptijd. Dankzij deze omschakeling komt het bedrijf nu heel dicht bij een leveringsrespons van een week, terwijl het vroeger drie weken was, en creeert het ruimte om steeds meer te doen met hetzelfde team en dezelfde infrastructuur. Bovendien is deze evolutie de basis voor een volgende groeifase. De doorlooptijden zullen hierbij nog korter worden en het voorraadbeheer zal vlekkeloos verlopen.

De reorganisatie is nu voor driekwart gerealiseerd. Sky Man International kon op tien jaar tijd zijn omzet verdubbelen. Het kwam recent naar buiten met zijn verhaal in De Tijd: http://www.tijd.be/sas/nieuwindustrieelondernemen_fabriekvandetoekomst/Sky_Man_International_levert_wereldwijd_sneller_onderhoudskooien.9403313-7427.art