Lead Plants en Lead Companies voorgesteld in Antwerpen

8 mei 2013

Economische pijler: Fabriek van de toekomst

Op 6 mei 2013 gaf Vlaams minister-president Peeters toelichting bij het project "Lead Plants & Lead Companies", een initiatief van de Kamers van Koophandel Antwerpen-Waasland, Kempen en Mechelen dat kadert in het Nieuw Industrieel Beleid van de Vlaamse regering. Het project brengt 28 bedrijven uit de regio Antwerpen, Waasland, Mechelen en Kempen samen voor het delen van kennis en ervaring.
 
De maakindustrie in Vlaanderen moet zich transformeren tot Fabrieken van de Toekomst, en samenwerken in "clusters". Want in een globaliserende wereld worden de uitdagingen om te ondernemen groter en complexer. 28 bedrijven maken hier werk van. In 2011 stelden de 28 bedrijven samen 13.500 werknemers te werk, en hadden een omzet van 10,5miljard euro. 
 

29 bedrijven tekenden in de hoofdzetel van ATAB nv in Antwerpen een Lead Company Charter. Ze engageren zich om deel te nemen in het proactieve programma 'Lead Plants & Lead Companies', een initiatief gelanceerd door de Voka -- Kamers van Koophandel Antwerpen-Waasland, Kempen en Mechelen en gesteund door de Vlaamse overheid in het kader van het Nieuw Industrieel Beleid, oproep 'Fabriek van de Toekomst'.

Het Lead Company Programma levert een peer-to-peer aanpak rond acht cruciale thema's als basis voor het opstellen van een strategie om een internationaal leidende positie in te nemen.

Deelnemende executives van leidende industriele bedrijven engageren zich om bewezen en succesvolle tools, methoden en werkwijzen te delen om de concurrentiekracht van het deelnemende bedrijf te verbeteren.

Deelname aan het Lead Company Programma levert tastbare voordelen voor het Vlaamse bedrijf, zoals de realisatie van:

 

? Factory fitness

? Competitieve voordelen

? Internationaal leiderschap

? Gestructureerde internationale uitbreiding

? Opbouw van een duurzame visie & strategie

 

De Vlaamse overheid ondersteunt hierbij het nieuw  ondernemen om de transitie te maken naar een duurzaam industrieel weefsel.

 
 
Wij interviewden Nadia Werkers, projectcoordinator Lead Plants en Lead Companies bij de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, Luc Janvier, Managing Director Helioscreen (www.helioscreen.com), Dirk Theuns, Gedelegeerd Bestuurder CEO van ATAB (www.atab.com) en Vic Swerts, eigenaar en voorzitter van Soudal nv (www.soudal.com).