LANXESS voltooit investeringsprogramma glasvezelfabriek

23 oktober 2013

Economische pijler: Fabriek van de toekomst

LANXESS, marktleider in speciaalchemie, heeft twee glasovens in Kallo volledig vernieuwd, bouwt een nieuwe plasticfabriek in Lillo en versterkt Antwerpen als hart van LANXESS hightech-plastics business. 

 Met het opstarten van de volledig vernieuwde Oven 2 heeft de glasvezelfabriek van LANXESS in Kallo haar investeringsprogramma van 15 miljoen euro afgerond. Oven 1 werd reeds in de lente van vorig jaar met succes vernieuwd. Voor LANXESS is glasvezel een essentieel halffabricaat voor de productie van zijn hightech-plastics.

De nieuwe glasvezeloven werd stap na stap op een temperatuur van boven 1.000deg C gebracht. Nadien werd die gevuld met glasscherven uit de oude oven en minerale grondstoffen, om verder klaargestoomd te worden om vanaf nu de komende jaren ononderbroken glas te produceren.

Tijdens het eerste productiejaar 1976 werd er met een oven bijna 5.000 ton glasvezel geproduceerd. In april van dit jaar vierde de fabriek een totaal productiecijfer van 1 miljoen ton glasvezel. Door een nieuwe uitbreiding zal de huidige jaarlijkse capaciteit van 60.000 ton op termijn nog eens met 10 procent toenemen.

Lichtere en zuiniger auto's

Het overgrote deel van het glasvezel wordt bij LANXESS intern gebruikt voor de productie van zijn hightech-plastics. Deze hoogwaardige, met glasvezel versterkte, plastics worden meer en meer in voertuigen gebruikt. Met het plastic worden lichtere onderdelen uit kunststof ontworpen die de metalen stukken in auto's vervangen. Lichtere wagens staan voor een verminderd brandstofverbruik en daaraan gekoppeld een daling van de CO2-uitstoot.

Bovendien kunnen autobouwers en leveranciers van auto-onderdelen met de hightech- plastics van LANXESS aanzienlijke besparingen realiseren doordat de productie daarmee goedkoper is en de assemblage gemakkelijker verloopt.

Nieuwe plasticfabriek in Lillo

De bouw van de nieuwe polyamidefabriek bij het caprolactamcomplex in Lillo loopt op schema. LANXESS investeert er 75 miljoen euro in de nieuwe fabriek die in 2014 operationeel moet zijn. De capaciteit is jaarlijks goed voor 90.000 ton. Het voorproduct caprolactam is de basisgrondstof voor het plastic.

Vanuit Antwerpen zal het plastic wereldwijd naar de verschillende speciale menginstallaties van LANXESS worden verscheept. Lokaal worden de hightech-plastics er verder op vraag en maat van de klanten afgewerkt.

De voorbije jaren heeft LANXESS verder geinvesteerd in de productie van de halffabricaten caprolactam en glasvezel. Investeringen die Antwerpen als het hart van de hightech-plastics business van LANXESS stevig hebben versterkt.

 

LANXESS is een leider op het gebied van speciaalchemie, had in 2012 een omzet van 9,1 miljard euro en telt momenteel circa 17.500 personeelsleden in 31 landen. Het bedrijf is wereldwijd aanwezig in 52 productievestigingen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en de verkoop van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten. LANXESS maakt deel uit van de voorlopende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI) World en FTSE4Good en van de Carbon Disclosure Leadership Index (CDLI).

 

Eigen berichtgeving.