1 jaar Fisch: bedrijven mogen meer durven

5 juni 2013

Economische pijler: Fabriek van de toekomst

Op de eerste verjaardag van het FISCH-platform heeft voorzitter Frans Dieryck dinsdag gezegd dat bedrijven meer daadkracht moeten tonen en meer vertrouwen in het platform moeten hebben. Het platform FISCH (Flanders Innovation Hub for Sustainable Chemistry), wil de Vlaamse chemie verduurzamen en in de sector duurzame innovatie verwezenlijken. Het vierde in Antwerpen op 4 juni zijn eerste verjaardag.

Volgens Frans Dieryck, de voorzitter van de raad van bestuur van FISCH, is het platform er op een jaar tijd in geslaagd om overheid, kennisinstellingen en bedrijven samen te brengen. "Daarbij werken ze in een netwerk samen vol vertrouwen en openheid." Dat zet hij af tegen het relatief gesloten karakter dat de sector volgens hem kenmerkt. Voor de toekomst heeft Dieryck, tevens gedelegeerd bestuurder van chemiekoepel Essenscia Vlaanderen, heel wat verwachtingen, maar is er nog veel moed en energie van de bedrijven nodig. "Er zitten een vijftiental projecten in de pijplijn, maar er is nog een lange weg te gaan. Zo hebben we al meer dan 300 organisaties bereikt, maar op een zeker moment is er daadkracht nodig en moet een organisatie kleur bekennen, ook financieel."

Volgens Dieryck verloopt ook het verdelen van intellectuele eigendomsrechten niet altijd van een leien dakje. Onder FISCH vallen nu onder meer BlueChem, dat bestudeert of een accelerator voor duurzame chemie in Vlaanderen technisch en economisch haalbaar is, en ook Symbiose. Dat is een platform dat (neven)afvalstromen wil samenbrengen, om afval opnieuw tot grondstof te laten worden.

 

Bron: Belga